icon_tele 33 11 44 99 - BESTIL TID

Nem, hurtig og smertefri fjernelse af visdomstænder

Ring til os på tlf 70877184

Hvad er en visdomstand?

Navnet ”visdomstænder” er sandsynlig opstået, fordi man først får dem, når man er blevet voksen og vis.

Visdomstænderne dukker op bagerst i din mund i både over og underkæben. Det siges at visdomstænder er et levn fra fortiden, hvor man virkelig havde brug for tænderne. I dag er vores kæber blevet mindre, og det betyder at der ofte ikke er plads til visdomstænderne. Derfor er der mange der får problemer med dem når de når ca. 20 års alderen.

En del mærker ikke noget til deres visdomstænder, da de kan ligge ubemærket i kæben hele livet. Man skal dog være opmærksom på dem alligevel, og sørge for at få dem kontrolleret med jævne mellemrum, for at sikre at de ikke ligger og gør skade nede i kæben.

Hvordan kan de sidde?

Visdomstænder kan placere sig på 3 forskellige måder:

 • Fuldt frembrudt i munden – Tanden bryder helt frem. Der kan opstå ømhed
 • Delvist frembrudt i munden – Tanden bryder delvist frem. Der kan typisk forekomme ømhed/smerter, hævelse, synkebesvær, rødme mm.
 • Slet ikke frembrudt i munden – Tanden bryder ikke frem og har derfor ingen forbindelse til munden, hvorfor man som regel slet ikke har nogen symptomer.

Hvornår skal visdomstænder fjernes?

En visdomstand skal generelt fjernes hvis et af følgende problemer opstår:

 • Hvis visdomstanden er svær at holde ren og der derfor ofte opstår betændelse eller hævelse i tandkødet.
 • Hvis der et et hul i tanden eller nabotanden
 • Hvis visdomstanden ligger nede i kæben og gnaver i nabotanden
 • Hvis der er en cyste omkring visdomstanden
 • Hvis der er fordybet tandkødslomme mellem visdomstanden og nabotanden
 • Hvis der er paradentose på nabotanden
 • Bidforhold

Der er ofte kun plads til, at en del af visdomstanden bryder frem i munden – en såkaldt ”delvist frembrudt visdomstand”. Hvis den delvis frembrudte visdomstand ikke gør skade, er der ingen grund til at fjerne den, men hvis der derimod opstår betændelse i tandkødet omkring den, bør det overvejes at få den fjernet – især hvis betændelsestilstanden opstår flere gange.

I nogle tilfælde kan der opstå en fordybet tandkødslomme mellem visdomstanden og nabotanden –  kaldes paradentose. Ligeledes kan der udvikles hul i visdomstanden eller nabotanden. I disse tilfælde vil det også være en god idé at få fjernet visdomstanden.

I yderst sjældne tilfælde kan der udvikles en væskefyldt blære omkring visdomstanden – kaldet en cyste. I dette tilfælde bør visdomstanden også fjernes, for ikke at risikere at kæben bliver udhulet eller tænderne bliver skubbet ud af stilling.

Behandling – Hvad kan vi gøre for dig?

Hvis visdomstanden er fuldt frembrudt kan vi forholdsvis let fjerne tanden ved blot at løsne den og trække den ud. Er den kun delvist frembrudt eller slet ikke frembrudt, vil man være nødsaget til at operere den ud.

Sådan foregår fjernelse af visdomstanden

Vi starter med at tage et røngentbillede af visdomstanden for at se hvordan tand og rod ligger i kæben. Hvad enten tanden skal opereres eller trækkes ud, bliver du lagt i lokalbedøvelse. Derfor er det forholdsvis smertefrit, at få visdomstanden fjernet.

Hvis visdomstanden skal opereres ud, vil tandlægen lægge et snit og skubbe tandkødet til side for at komme ned til kæbebenet. Nogle gange kan det også være nødvendigt at dele visdomstanden i mindre stykker for at fjerne den.

Efter behandlingen

De fleste har ondt bagefter, og har derfor behov for at tage almindelig smertestillende tabletter til at holde smerten nede. Det er dog vigtigt at tage den smertestillende medicin mens lokalbedøvelsen fortsat virker.

Typiske symptomer efter behandlingen:

 • Hævet kind
 • Misfarvning
 • Svært ved at gabe normalt

Gode råd efter behandlingen:

 • Tyg maden forsigtigt i modsatte side
 • Børst dine tænder, men ikke omkring såret. Man kan med fordel benytte klorhexidin mundskyllevæske 0,1% til at rengøre såret, indtil trådene er fjernet.

Ring til os omkring behandling af visdomstænder på 70877184